DOMÁCÍ PIZZA

15. června 2016 v 10:00 | Kit731 |  Receptář
První recept z nové rubriky, která snad bude mít úspěch. Publikovat budeme jednou měsíčně, k patnáctému dni, podle oblíbenosti i častěji.
Dneska jsem se rozhodla sepsat recept na naši domácí pizzu, kterou doma děláme často (třeba právě teď) a rádi, najíme se z ní všichni a změnit si ji můžeme podle momentální chutě.


Co na ni budeme potřebovat?

250 h polohrubé mouky, 2 PL oleje, 1/8 vody, kostička droždí, špetka cukru, dále jídlo podle chuti (kečup, salám, sýr, zelenina) o pokojové teplotě, koření

Vysvětlivky:
PL = polévkové lžíce (ano, ta, kterou jíte polévku)
kl = kávová lžička (menší lžička, například ta z hrnku na čaj)

Počet porcí:
V pohodě se nají čtyři lidi, lze nakrájet i na menší kousky pro více lidí jako jednohubky.

A teď konečně k jídlu.
Úplně nejdříve si uděláme kvásek. Jak? Vezmeme menší misku s uzavíratelným víčkem, pro tyto účely používám nádobí značky Tupperware. Do ní nalijeme vodu, rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a zavřené protřepeme, aby se jednotlivé položky promíchaly. A pak necháme vykvasit.
Do větší misky odvážíme mouku a přilijeme olej, když máme hotový kvásek, přidáme jej také, zamícháme a necháme vykvasit. (V Tupperware miskách jen čekáme, dokud to neudělá bum).
Čekání si můžeme zkrátit tím, že vymažeme plech a vysypeme si jej, případně umyjeme zatím použité a již nepotřebné nádobí, přečteme si knížku nebo jen tak lenošíme.
Konečně je hotové těsto, proto se připravíme na trochu zašpinění. Těsto si totiž ještě trochu promneme, pokud se všechny suroviny nesmíchaly, a pak jej rovnoměrně roztáhneme po celé ploše plechu. Pokud se těsto moc lepí na ruce, pomoučíme si ho, ale ne moc.
A pak začne ta lepší část - ochucování. U nás začínáme vždycky potřením těsta kečupem, poté vrstvou salámů následovaných zeleninou (podle toho, kdo má co rád a jakou vůbec máme doma). Potom okořeníme, posypeme kukuřicí a hráškem (opět podle chuti, občas přidáme i ananas), přidáme sýr a zalijeme vajíčkem.
A pak jen vložíme do předehřáté trouby (210-230°C) na 30-45 minut, podle druhu trouby, samozřejmě.
A voilà, jídlo je hotovo. Dobrou chuť.


Co všechno můžeme dát na pizzu?
Jak říkám - cokoliv, co máte doma a co vám chutná. Někomu chutnají na pizze houby, olivy, ananas, okurky, rajčata, papriky, prostě zdravá strava. Pokud však tyto suroviny nemáte, nemusíte si rvát vlasy, prostá pizza stačí také.

Jaké jsou vaše oblíbené pizzy? A radši jíte domácí nebo kupovanou?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama