DORT

15. května 2018 v 10:00 | Kit731 |  Receptář



Dneska bych se s vámi chtěla podělit o náš oblíbený a často pečený dort. Pečeme ho k nejrůznějším příležitostem, ať již narozeniny, výročí nebo nějaká úspěšná událost. Není nijak těžký, nejnáročnější je vymyslet zdobení.

Ingredience:
Těsto (na jedno vejce) - 3 dkg cukru, 4 dkg polohrubé mouky, 1 PL studené vody
* kakaové - přidat 2 PL kakaa, 1 PL olej, trochu prášku do pečiva
* ořechové - na 5 vajec 15 dkg mouky, 5 dkg ořechů, ½ prášku do pečiva
Náplň - ½ l mléka, 2 pudinky (libovolné příchutě), 20 dkg cukru, 1 máslo, rum


(to zdaleka nejsou všechny dorty, co jsme upekli. Ale co dalo za práci to zdobení vymyslet...)

Pojďme péct!
Bílky vyšleháme s vodou do tuhého sněhu (bacha na skořápky, hrozně rády padají do mísy). Opatrně zašleháme střídavě cukr a žloutky, nakonec metličkou vmícháme mouku.
Dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 120ºC-150ºC, asi 45 minut ve vyhřáté troubě.
Zatímco pečeme, připravíme si náplň. Z mléka, pudinků a cukru uvaříme klasicky pudink, který necháme dobře vychladit!!! Do dobře vychlazené náplně zaašleháme máslo a rum (ne však moc, aby nakonec ztuhla a nebyla moc řídká).
Těsto vyklopíme z formy a rozřežeme (podle umu pekaře či podle chuti - my krájíme dvakrát). Jednotlivé díly pomažeme náplní (můžeme i pomazat lehce vrstvou pikantní marmelády, aby se těsto nepromáčelo - zatím jsem teda nezažila rozmáčení, ale nikdy neříkej nikdy) a poskládáme další části.
Nakonec krémem pomažeme i boky a vrch dortu a pak už jen dozdobíme. Ovocem, zbytkem krému, čokoládovýma hoblinkami, cokoliv, co se nám hodí k zvolenému tématu a co máme doma.
Pak už jen dáme dort do chladu, aby nám ztuhnul a po 20 hodinách (přibližně) můžeme porcovat.
Dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama